Roeland Kooijmans

In 1988 stond ik op het punt advocaat te worden toen de AVRO mij een carrière vóór de camera bood. Liefde op het eerste gezicht. Twintig jaar lang. Ik presenteerde grote en kleine programma’s, radio en tv, live en opgenomen, in studio’s, concertzalen en op straat. Het podium werd mijn thuis. Ik leerde wat er werkt en wat niet. Hoe je je voor-bereidt, hoe je teksten schrijft en vooral: hoe je spreekt.

Bijna net zo lang train ik anderen. Om op te treden in de media, om anderen te interviewen en om te spreken. Rechters, politici, presentatoren, wetenschappers, woordvoerders, medici, schrijvers, kunstenaars, musici, ondernemers, docenten. Maar ook sprekers tegen wil en dank. Die helemaal geen trek in een podium hebben. Zoals de manager die afscheid nam van een teamlid en haar persoonlijk wilde toespreken, maar daar enorm tegenop zag.

In mijn werk als sprekerscoach valt het allemaal samen. Ik weet waar sprekers behoefte aan hebben en wat er voor hen nodig is om indrukwekkend goede sprekers te worden.