TED

Leerschool voor sprekers

Voor wie een betere spreker wil worden is ted.com verplichte kost. TED is een non-profit organisatie die over de hele wereld conferenties organiseert. De mensen die er spreken hebben één ding gemeen: wat ze vertellen is inspirerend, vernieuwend of fascinerend. Over politiek, wetenschap, kunst, de toekomst.
En vooral hoe ze spreken is de moeite waard: 
bevlogen en met een duidelijk doel voor ogen. Daardoor onthoud je wat ze zeggen en vertel je het ook nog eens door. Filmpjes van de beste optredens kun je terugzien op de website.

Van elke spreker kun je iets leren. Over de opbouw van hun verhaal, spreektempo, gebruik van intonatie of mimiek. Of hoe ze contact met het publiek en dat weten vast te houden. Over de woorden die ze kiezen of juist het gebruik van stiltes. Maar kenmerkend voor alle sprekers is vooral de drang, de noodzaak bijna, om hun verhaal te vertellen.

Het optreden van Ken Robinson is een absolute must voordat je verder op de TED-site gaat rondstruinen. Over ons onderwijs-systeem en waarom we dat moeten veranderen. Pak pen en papier, ga er goed voor zitten en schrijf 5 punten op die je goed vindt aan de manier waarop hij spreekt…

Amy Cuddy, sociaal psychologe en onderzoekster aan Harvard Business School. Over lichaamstaal en kracht. Voor iedereen die zich sterk wil voelen op het podium!