20 X 20

Pecha Kucha is een vorm voor een korte en creatieve presentatie. Bedacht in 2003 door twee Amerikaanse architecten in Tokio als oplossing voor bijeenkomsten met ellenlange en weinig boeiende praatjes van collega’s.
Het idee is eenvoudig: achter de spreker worden 20 foto’s geprojecteerd die ieder steeds 20 se-conden te zien zijn. Bij elke foto vertelt de spreker een deel van zijn verhaal. De totale lengte van de presentatie is dus nooit langer dan 20 x 20 = 6 minuten en 40 seconden.


Voordelen

Het uitzoeken van de foto’s dwingt de spreker al meteen om creatief te zijn:
geen schema’s, grafieken of jaarcijfers in de achtergrond, maar beelden die een associatie met het verhaal hebben. Dat maakt het bijvoorbeeld grappiger of stemt juist meer tot nadenken. De spreker moet vooraf nog meer bedenken wat de wérkelijke bedoeling van het verhaal is.

De verhaallengte van steeds 20 seconden per foto vraagt van de uitvoerder om to-the-point te zijn. korte zinnen, krachtige taal, écht iets zeggen.

Omdat de spreker het verhaal vertelt en de foto’s associaties zijn hoeft hij/zij zich niet steeds om te draaien naar wat er geprojecteerd wordt. Juist dat naar het publiek blijven kijken en echt iets vertellen maakt deze presentatievorm heel indrukwekkend.

En tot slot is het een zegen voor de toehoorders. Geen eindeloos gezever, maar een lust voor oog en oor, die van begin tot eind verrast en voor je het weet voorbij is.